EVACUAŢII DE PE VULTURILOR 50 REZISTĂ: COMUNICAT 16-17.09.2014

În 16.09, la ora 9,00, o parte a celor din comunitatea de pe Vulturilor 50 a pornit în protest la Primăria Generală. Organizați cu pancarte, bannere și portavoci, oamenii și-au cerut drepturile: locuințe pentru toate persoanele .

Timp de mai multe ore s-a cerut prezența primarului și a persoanelor competente, cererile fiind total ignorate de către funcționarii publici. În cele din urmă, au apărut câțiva funcționari de la Administrația Fondului Locativ și de la Direcția Spațiu Locativ fără putere de decizie. Tot ce au putut face aceștia a fost să își exprime solidaritatea în nume personal.

În jurul orei 12, în timp ce o parte din comunitatea evacuată protesta în fața Primăriei Generale, Poliția Locală a venit pe Vulturilor cu un echipaj de 7 mașini, 2 dube de la Jandarmerie și 5 camioane de Rosal, pentru a strânge bunurile oamenilor aflate în stradă, pretextând că obiectele ocupă spațiul public. Oamenii s-au opus acțiunii, afirmând că aceasta e tabăra lor, ținută în scopul adăpostirii și protestului. Totuși, mobilierul și lucrurile oamenilor au fost luate pe sus și duse la depozitele Rosal, fără acordul proprietarilor. Acestea vor fi ținute timp de 15 zile, urmând a fi aruncate dacă nu sunt revendicate de proprietari. Dar unde să le ducă oamenii?

Opunându-se acțiunii de evacuare și celei ulterioare de confiscare a bunurilor, mai multe persoane au fost îmbrâncite și lovite de către lucrători ai Poliției Locale, printre persoanele lovite aflându-se copii și adolescenți. De asemenea, unul dintre copii a fost insultat de către un reprezentant al aceleiași instituții.

Sub amenințări cu bătaia și confiscarea bunurilor, până la urmă strada a fost în mare parte evacuată. Comunitatea însă a rămas, oamenii fiind hotărâți să mențină tabăra în ciuda frigului și lipsurilor. Copii, tineri și persoane bolnave și-au petrecut noaptea pe scaune, pături, saltele și saci de dormit, în bătaia vântului. Mai mult de jumătate din comunitate stă noapte și zi în stradă, fără posibilitatea de a se adăposti.

În 17.09, a treia zi de protest, oamenii își completează și actualizează dosarele pentru locuințe sociale exact cum cere legea. Autoritățile, cele în măsură să ofere soluții pe cale legală, ne-au abandonat, în speranța că oamenii se vor diviza și vor renunța la protest și revendicări. Toate încercările de intimidare din partea forțelor de ordine, din ziua evacuării și până astăzi, nu au avut succes. Comunitatea de pe Vulturilor nu renunță și e hotărâtă să meargă până la capăt cu revendicările ei.

Comunitatea rezistă și face un apel de solidaritate către toate persoanele care consideră dreptul la locuire ca fiind un drept. Haideți în Vulturilor 50 să protestăm împreună împotriva nepăsării autorităților!